Hírek

Advent – 1. gyertya

Advent, Jézus születéséig tartó négyhetes lelki felkészülés, várakozás időszaka

2023-ban advent első vasárnapja december 3-ra esik. Ekkor gyújtjuk meg az első gyertyát az adventi koszorúnkon. A keresztény vallásban az adventi koszorú Isten örök szeretetét jelképezi. Ezért készítik örökzöld növények ágaival az adventi koszorút, a reményt és életet szimbolizálják. Az adventi gyertyák fénye a növekvő világosságot és Jézus eljövetelét jelenti a keresztények számára.

Az ötödik, fehér gyertya az adventi koszorún az úgynevezett Krisztus-gyertya. Ezt karácsony előestéjén gyújtják meg. De megvan a jelentése a másik négy gyertyának is:

1.    Az első gyertya jelentése az adventi koszorún: ennek a gyertyának a jelentése a hit. Ádámot és Évát jelképezi, akiknek elsőként ígért Isten megváltást. 

2.    második gyertya jelentése az adventi koszorún: ennek a gyertyának a jelentése a remény. A zsidó népet jelképezi, akiknek Isten kijelentette, hogy közülük származik a Messiás. 

3.    harmadik gyertya jelentése az adventi koszorún: ennek jelentése az öröm. Szűz Máriát jelképezi, aki megszülte Jézust.

4. negyedik gyertya az adventi koszorún: ez a gyertya a szeretet. Keresztelő Szent Jánost jelképezi, aki Jézus eljövetelét hirdette az embereknek

A műsorban a 3. a osztályos tanulók szerepeltek. Felkészítő pedagógus: Pozsa Dóra

Advent - 1. gyertya 2023.