Hírek

Szent Márton napja

„Szent Mártonnak ünnepén, égő lámpást viszek én.
Világítson mindig nékünk, ahol járunk, ahol élünk”

2021. november 11-én, Szent Márton napján a katolikus iskola tanulói és a városi iskolák hittanos diákjai lámpás felvonuláson és szentmisén vettek részt a kora esti órákban pedagógusok, szülők és a hívek kíséretében. Utána meleg teát, és libazsíros kenyeret kapott minden kedves jelenlévő.

Ez az ünnep nem csak arra jó, hogy összehozza egy gyertyafényes sétára a közösséget, hanem arra is megfelelő alkalom, hogy a gyerekek tudását bővítsük és kreativitását megmozgassuk.

A hagyományőrzés elengedhetetlen része, hogy megismertessük a tanulókat a népszokásokkal és az év ezen időszakára vonatkozó hiedelmekkel, jóslatokkal. Minden évben elmeséljük Szent Márton történetét a ludakkal: amikor el akart bújni püspökké választása elől, hogyan buktatták le a rejtőzködő Mártont a gágogó szárnyasok.

Szent Mártonnak az alakja nagy hatással van a gyerekekre. Jósága által fényt és meleget áraszt a szükségben és nyomorban szenvedő emberek felé.  A lámpás, amit a gyerekek e téma keretében készítenek, az ő szeretetének a szimbóluma lesz. A fáklyás felvonulás alkalmával a „Jó cselekedetek fényét viszik az emberek közé”

Szent Márton napja:Lámpás felvonulás
Szent Márton napja bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva