Hírek

Határtalanul programon Szlovéniában és Horvátországban

Határtalanul programon Szlovéniában és Horvátországban

a Tiszaújvárosi Szent István Katolikus Általános Iskola diákjaival

A Határtalanul program keretében június első hetén tanulmányi kiránduláson vettünk részt Szlovéniában és Horvátországban, 40 tanulóval és 4 kísérő tanárral.

Az első nap Lendván kezdtük a programunkat. A Lendva környéki magyarsággal, a szlovéniai magyarok helyzetével, életével, az ott élő gyerekek iskolai szokásaival ismerkedtünk meg, majd megtekintettük a Bánffy-Eszterházy kastély kiállítását. Lendva város központjában fagyiztunk, azután a lendvai szőlőhegy tetején a Szent Katalin plébániatemplomban és a Szentháromság kápolnában is jártunk, ahonnét csodálatos panoráma tárult elénk a városról. Késő délután a nyugat-dunántúli Őrvidék középkori emlékeit Bántornyán tekintettük meg, azt követően a gyönyörű Bakónaki-tó partján sétáltunk.

Az első két éjszakát Szalafőn, a Gatter Fogadóban töltöttük, ahol nagyon kedves és hangulatos szálláshely fogadott bennünket.

A második napot Szlovéniában töltöttük.  Türkénél, a Hármashatárkőnél június 4-én átéreztük az elszakított magyarság nehézségeit. Egyszerre voltunk Ausztriában, Szlovéniában és Magyarországon is. Ezen a megható 384 méter magasasságban emelt emlékhelyen imát mondtunk a határokon túl élő magyarok megsegítésére.

A délutánt Felsőlendván, Szlovénia legnagyobb várában, Muraszombaton a Széchy dinasztia birtokán és várkastélyában, majd Dobronakon, Közép-Európa legnagyobb orchidea farmán töltöttük. A szállásra tartva a Murvavidék legismertebb parasztgazdáihoz látogattunk, a Passero család birtokára, akik szőlőműveléstől kezdve a lekvárkészítésig sok mindennel foglalkoznak, de igazán a csokoládé különlegességeiről híresek, melyeket meg is kóstolhattunk.

A harmadik napon Horvátország fővárosába, Zágrábba városnéző sétára indultunk. A programot a MÁV egykori főépítésze, Paffl Ferenc által tervezett központi vasútállomástól kezdtük, majd a Tomiszlav király lovasszobra mellett elhaladva megtekintettük a magyar honfoglalás millenniuma alkalmából átadott pavilon épületet, valamint láthattuk a közös történelmi nagyjainkat Zrínyi Miklósnak és Jurisics Miklósnak, Kőszeg védőjének a mellszobrát. A Káptalandobon emelt székesegyházban, a Szent István kápolnában is jártunk. Láttunk az Országházat, nézelődtünk a Szent Márk-téren, és Európa legrövidebb felvonóját is megtekintettük. Sok- sok lépcsőn jutottunk le a gyönyörű sétálóutcában, ahol nézelődhettünk.

A negyedik napon örök élményeket nyújtó programban volt részünk. Krk szigetéről, nyárias melegben indulva az Adrián hajókáztunk. Festői partszakaszok, látványos hidak nyűgöztek le bennünket.

Az adriai kikötővárosba, Fiumébe utaztunk, ahol a Tersatto búcsújáró templomba és Trsat várba gyalogoltunk fel. Innét lélegzetelállító panoráma tárult elénk az Isztriai-félszigetre. Megismerkedtünk Fiume történelmi belvárosával, a kikötőben hatalmas motoros hajók kápráztattak el bennünket. Felkerestük a magyar feliratú kikötői bójákat és a Baross emléktáblát. A délután hátralévő részét Abbáziában, az egykori magyar arisztokrácia közkedvelt nyaralóhelyén töltöttük. Európa egyik legszebb tengerparti sétányán fényűző kilátással csodáltuk a tengert, majd lehetőségünk volt arra is, hogy ezen a napon a kellemes tengervízben is  fürödjünk.

Az utolsó napon, hazafelé Varasdon az Erdődyek várkastélyát tekintettük meg, és Európa talán legszebb barokk belvárosában fagyiztunk. Csáktornyán a Zrínyiek sasfészkéhez látogattunk el, és itt nemzeti színű szalagot helyeztünk Zrínyi szobrára.

A tanulmányi út során bámulatos tájakon utaztunk, különleges természeti kincseket, városokat ismerhettünk meg. Felejthetetlen élményekkel gazdagodtunk, melyek erősítették bennünk a hazaszeretet és az együvé tartozás érzését.

Köszönjük Lőréné Rónaszéki Beáta idegenvezetőnek, Bartáné Tamás Mária, Orbán Mónika, Puskás Ottó, Kapczár Krisztina kísérőtanároknak ezt az emlékezetes kirándulást.

Kapczár Krisztina
igazgatóhelyettes

Határtalanul programon Szlovéniában és Horvátországban 2024

Szólj hozzá

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.